Kotisivujen tarkoitus

Harri Maunu Blogitekstit

Kotisivujen tarkitus on markkinoida.
Markkinoinnin tarkoitus on myydä.

Yrittäjän ensimmäinen tavoite verkkosivuja tuottaessa näyttäisi olevan esteettisyys. Puhun nyt kokemuksesta, eikä tässä ole taustalla tilastotietoa. Yksi yrittäjä sanoi jopa ensimmäisessä palaverissa, että hän haluaa vain hienommat kotisivut kuin kilpailijoilla. Rakastan sitä 2 sekunnin hiljaisuutta, joka laskeutuu neuvotteluhuoneeseen, kun vastaan, ”Toki voimme tehdä sen, mutta entäpä jos tehtäisiin kotisivut, jotka myyvät tuotteitasi enemmän kuin kilpailijasi.”

Mistään tätä ihmeellisemmästä asiastahan ei myynnissäkään ole kyse. Tässä tapauksessa minun näkökulmastani itse yrittäjä on asiakkaani ja haluan myydä hänelle tuotteen, joihin yritykseni on keskittynyt ja jota uskon asiakkaani oikeasti tarvitsevan. Jos ihan totta puhutaan niin emme osaisi edes tehdä mitään seuraavan sukupolven super-hienoja verkkosivuja, joilla voitetaan verkkokehittäjien palkintoja. Se vaatii sen tason koodaustaitoja, että sellaiset kannattaa tuottaa ohjelmistoyrityksessä. Emmekä ole sillä alalla.

Tässä skenaariossa asiakkaallani on saattanut olla jo kuukausia ajatus siitä mitä hän haluaa. Ja yhdellä lauseella sain hänet ymmärtämään mitä hänen kuuluisi haluta. En tuputtanut tai pakkomyynyt hänelle mitään. Asetin vain yksinkertaisen kysymyksen ja annoin hänen itsensä ajatella loput. Tuo aikaisemmin mainitsemani kahden sekunnin hiljaisuus lienee se aika, jonka aivot tarvitsevat, kun ne päällekirjoittavat uusia tavoitteita vanhojen päälle. 

Myyntihän ei vain aina ole näin helppoa. Tämä toimi nyt näin, koska tuotteeni oli vain niin paljon parempi kuin mitä asiakkaani luuli tulleensa ostamaan. Tuotteeni myi itse itsensä, kun vain kerroin siitä.

Lisää myynnistä ja markkinoinnista tuonnempana.

Ystävällisin terveisin,
Harri Maunu
Yrittäjä